Hogyan legyünk 'boldogságperc vadászok' ?

Feletted is eluralkodnak néha a negatív történések, amik kibillentek a hétköznapok nyugalmából? Áldozatnak érzed magad, akit ostoroznak a 'felsőbb hatalmak' ? Pedig mindig van választásod, állj át az öröm oldalára!

Az őszi időben, amikor lecsengett a gyönyörű aranysárga napsütéses indián nyár, és beköszönt a szürke esőzések kora, hamar hatalmába keríthet bennünket az őszi lehangoltság. Elég egy pár napos intenzív esőzés, hogy elmenjen a kedvünk az avart rugdosó sétáktól,  a délutáni vagy hétvégi biciklizéstől a barátokkal, még akár a boltig való kimozdulás is erőfeszítést igényel, mert úgy irtózunk a zuhogó esővíztől, mint a macskák. És nagyjából úgy is kuckózunk be a kanapé sarkába vagy a fotel mélyébe, amikor csak tehetjük.

Áldozatai vagyunk a történéseknek?

Hamar elkezdjük sajnálni magunkat, akiket bezárt ősi, folyton kiszámíthatatlan ellenségünk az IDŐJÁRÁS. Pedig nem. :) Ha így érzünk, akkor azt hiszem  a baj a  mi készülékünkkel van. Rossz adóra programoztuk. Gyakran rajtakapom magam is, és  az ismerőseimet is, ha figyelek, hogy áldozatként busongunk a dolgok alakulása felett. Sőt vannak akik árgus szemmekkel lesik, mikor milyen módon szúrt ki velük az ÉLET, a felsőbb hatalmak, akik ezt vagy azt teszik velük..de leginkább állandóan ellenük. Az ember szeret gyüjtögetni, ősi ösztön ez bennünk, csak a bogyók helyét mára felváltotta valami más. Kinél mi. Tárgyak. Vagy sérelmek. Figyelem őket, akik elszánt megszállottsággal szedik listába a napi bosszantó apró hétköznapi történéseket, a sértésnek elkönyvelt véleménynyilvánításokat barátoktól vagy ismerősöktől.

fantasy-3776782_1920.jpg

Bosszúság-gyüjtő vagy?

Te is ilyen vagy? Észrevetted már magadon, hogy megmagyarázhatatlan lelkesedéssel gyüjtögeted és lesed a bosszúságokat, amiken felhúzhatod magad, aztán már nyomhatod is a hívógombot, hogy a párodra, a legjobb barátodra vagy az anyádra ömleszthesd a sérelmeket és a bosszúságod?

Hm, akkor ebben az őszi időben egy alap méregfaktor minden alkalommal könnyen akadhat. Az időjárás sokszor szolgáltat bosszankodnivalót neked. De mi lenne, ha ez nem lenne többé így? Ha nem a bosszúság okozna örömöt, hanem tényleg örömteli, vidám dolgok..

Mit kell ehhez tudni?

happiness-2901750_1920.png

Örömlista

Először is, én azzal kezdeném, hogy készíts egy listát. Írhatod a telefonodba, az mindig kéznél van, de ha régimódi vagy, és rajongsz a papírboltokért, a vicces vagy szép tollakért, és nem akarod végképp elfelejteni a kézzel írás képességét :D akkor használj egy kis színes, szép mintájú noteszt, ami befér a táskádba. Szóval a lista szóljon arról, hogy mi az amit szeretsz, mi az ami jó érzéssel tölt el, uram bocsá, BOLDOGGÁ tesz. Amibe bele tudsz feledkezni, ami magával ragad. Fura, de néha az emberek azzal sincsenek tisztban, mitől is lennének boldogok, mi az amitől jól éreznék magukat. Ne kövesd el ezt a hibát, listára fel!

És ne csak nagyban gondolkozz, inkább merülj el a makróvilágban!

Apró dolgok ezek, menj vissza akár a gyerekkorodba, sok klassz dolog hever ott teljesen a feledés homályába burkolózva, amiknek pedig teljes létjogosultságuk van mind a mai napig az életünkben mint; rugdosni az avart, vagy hintázni, szines leveleket gyüjteni. Hangosan énekelni és táncolni a kedvenc számodra, mikor senki nem lát, vagy kihasználni erre a takarítás adta fantasztikus lehetőséget, hidd el, úgy fogsz haladni, mint már régen :D Lehet szeretsz csak ülni és nézni a vizet egy szó nélkül, vagy az esőt, bentről, egy romatikus dalt hallgatva. Szeretsz gyöngyökben turkálni az ujjaiddal, jó érzéssel tölt el ha hosszú percekig fésülheted a hosszú hajad.Ismerek valakit, aki például, ha szomorú mindig megmossa a haját, mert utána annyira jól érzi magát szépen és lobogó hajkoronával. De feldobhat téged egy vasárnap délutáni szépítkezés, egy kis idő, amit csak magadra fordítasz. Te és a bőrradírok, krémek boszikonyha világa.

Légy száz százalékban jelen!

Akármik is ezek, közös bennük, hogy te ott vagy. Jelen vagy. Nem esel szét épp ezer gondolatfolyamba, hanem ott vagy,

abban vagy teljesen jelen, amit csinálsz.

Megengeded magadnak, hogy odafigyelj. És ha nem kapkodsz, nem rohansz, nem vágysz máshol lenni, mint ahol épp vagy, felfedezheted, hogy esetleg igen, a főzés is tud boldogságot nyújtani, mert ezer aspektusa adhat ezer apró örömöt. Csak türelem kell hozzá, ami megjelenik, ha ott vagy, és arra figyelsz amit csinálsz. Hogy milyen szép a színe a zöldségnek, vagy milyen vidám egy jó késsel apró szeletekre vagdosni szét egy pirosló paprikát. Turkálni csuklóig a lisztben, összekoszolni a kezed, mint gyerekkorodban.

Fókuszáld a figyelmed!

Ha elkezdesz arra figyelni, hogy mi az ami még örömmel tölt el, és minden feladatban azt keresed ez vajon milyen eddig nem sejtett kellemes érzést kelthet bennem, akkor máris boldogsáperc vadásszá váltál. Áthelyezted a fókuszt, és a bosszantó történések helyett az örömperceket kezdted el gyüjtögetni, amiknek a száma napról napra növekedni fog, ha figyelsz a dolgokra, figyelsz az érzéseidre, ha megengeded magadnak, hogy jól érezd magad az adott szituációban...és ha nem felejted el, hogy szinte mindig választhatsz, hogy jól akarod e érezni magad, vagy bosszankodni szeretnél megint. Kérlek maradj is meg ebben, ha ki is akar billenteni a világ, a történések, az időjárás vagy a felsőbb hatalmak, te maradj jelen, és maradj meg boldoságperc vadásznak!

Mi az ami téged örömmel tölt el, akármilyen apró és fura tevékenység?

flowers-2562079_1920.jpg