Akik nélkül nincs tejjel-mézzel folyó kánaán.

forget-me-not-257176_1920.jpg
Ma van a méhek napja. �
 
A háziméh egyes vélekedések szerint Indiából származik és az ember 4500 éve tartja őket. De a méhek, ha minden igaz, már 150 millió éve készítenek mézet.
Ha találkozol egy méhvel, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy ő egy dolgozó, aki éppen dolgozik.
jason-leung-qgb9urmz8lw-unsplash.jpg
A hierarchia és a szervezettség a méh társadalomban elég magas, euszociális, melyben a többség nem szaporodik, hanem a rokonait támogatja a szaporodásban.
A királynő az utódokkal van elfoglalva, ő rakja a petéket falja a méhpempőt és nyáron buzgón és szorgosan pasizik, vagyis megtermékenyítő herét keres. 
Amennyiben a családnak nincs királynője, akkor a dolgozók, -akik szintén nőstények, csak nemileg nem aktívkodnak- is rakhatnak petét, csak azokra mindenki tojik és senki nem termékenyíti meg, így kizárólag herék kelnek ki belőlük. (Szűznemzés)  
queen-bee-5476250_1920.jpg
A herék feladata, hogy megtermékenyítsék a méhanya petéit, és slussz. Kényelmes és kellemes életnek tűnik, de augusztusban kiűzik őket a csajok a kaptárból, mint mihaszna, a továbbiakban nem kívánatos egyedeket, éhgyomorral ráadásul és soha többé nem engedik őket vissza. Elég megalázó. 
Amennyiben a herének mázlija van, és a királynővel összeakad, nos igazából, akkor sincs szerencséje, mert a nemzőszerve beleszakad a méhanyába és elpusztul, ámbár övé a dicsőség, és nem dobják ki a kaptárból az ősz közeledtével, mivel nem érte meg, kérdés, mennyire elismert vajon méhtársadalmilag ez a kamikáze hősapa szerep? Főképp annak tudatában, hogy nem ő az egyetlen. 
bees-1975820_1920.jpg
Ha a méhanya elpusztul, akkor a dolgozók kiválasztanak egy petéből kikelt álcát, és méhpempővel kezdik etetni, ( az első 3 napban mindenki ezt kapja) a királynő ezzel a tejszerű anyaggal táplálkozik eztán élete végéig. Ez a kiváltság csak a méhanyának jár. 
A dolgozók gyűjtik a pollent, védik a kaptárt, egy részük testük gyors mozgásával fűtőfeladatot lát el, ők a kaptár kazánjai télen. Éjjel a méhek nem alszanak, csak fekszenek, és a plafont bámulják, vagy fejszámolást végeznek a megtett út és a gyűjtés hatékonyságának görbéin rágódva, ezzel a fura módszerrel próbálják kiheverni az addigi munka fáradalmait, lehet emiatt a dolgozók 6-8 hétig élnek, a királynő ellenben akár  5-6 évig is. Mit tesz a nyugodt élet és a méhpempő!
Egy dolgozó egész életében nagyjából egy teáskanál 12-ed !!! részének megfelelő mennyiségű mézet termel, miközben egy kirepüléskor akár 50-100 virágot is végiglátogat. Tehát akkor ha én a reggeli kávémba, egy teáskanál mézet teszek, akkor az hány dolgozó, hány napi munkája..? 
abacus-3288079_1920.jpg
A méh mérge erősebb a kobráénál, viszont sokkal többre van szükség egy halálos adaghoz, kivéve az allergiásoknak. 

Méhek közelében a szúrás esélye csökkenthető nyugodt, lassú mozgással. Csak akkor szúrnak, ha magukat vagy családjukat veszélyben érzik. A saját pusztulását érző méh is visszatámad; ezért nem ajánlott leütni, elpusztítani, különösen a kaptárak környékén nem, mert a feromon hatására a többi méh is segítségére siet. A virágport és nektárt gyűjtő méhek néhány különösen ideges fajtától eltekintve nem agresszívak. A méh nyugodtságára utal, ha nyugodtan zümmög, és lassan száll virágról virágra. Ha viszont idegesen cikázik, és magas hangon zümmög, akkor jobb lesz visszavonulni. Egyébként, még ha az ember orrára is száll, akkor is inkább csak körülnéz, és nem fog támadni.

Ha a szobában egy méhet el akarunk kapni, akkor nem szabad utána kapni, mert azt támadásnak tekinti. Azonban, ha lassan megközelítjük, akkor ránk mászik. Hogyha idegeskedni kezd, akkor egy időre meg kell állni, mielőtt még kivinnénk. Az ablakon mászó méh megfogható gyufás skatulyával vagy üvegpohárral is. A skatulyát kihúzva rátesszük a rovarra, majd lassan rátoljuk a skatulya külsejét. Az üvegpoharat rátesszük, majd alátolunk egy papírt. Ezután kivihetjük és kiengedhetjük.

A rajban levő méhek ritkán szúrnak, ezért a rajt még azok is megközelíthetik, akik nem értenek a méhészkedéshez. Ha a szemlélő túl sokáig marad a raj közelében, akkor a raj egy része rátelepszik. A legjobb, ha méhészt hívnak. Ha nem ismernek méhészt a környéken, akkor hívhatják a tűzoltókat, ők tudnak méhészt hívni.

A dolgozók fullánkjai horgosak, úgyhogy alaposan belénk akadhatnak, és ők bele is halnak a csípésbe, ezért nem is osztják azt boldog boldogtalannak, míg a hímeknek nincs is fullánkjuk. A királynő fullánkja elegáns, mint egy kardvívótőr, semmi hurok, vagy kanyar, egyenes és sima, és kizárólag trónviszályok megoldására használja, más királynőket távolít el az útból velük. És mondanom sem kell, a királynő túléli a csetepatét, mert amúgy mi értelme lenne?
meggyn-pomerleau-3xzhrxmdelu-unsplash.jpg
A méhek képesek felismerni az emberi arcot, és utálják az emberi leheletet.  Ezzel igen emberi vonást mutatnak.
Viszont szeretik a kávéét, -és ezzel is.  Ami azért legtöbbször elég sötét.
Állítólag felidegesítik őket a sötét színek, úgyhogy amennyiben barátkozni vágyunk velük, öltözzünk nyáriasan világos színekbe és fogyasszunk sok kávét, amit rájuk lehelünk. 
nature-3537878_1920.jpg
A méh az egyetlen rovar, ami emberi fogyasztásra alkalmas anyagot állít elő, nem tudom akarod e tudni, hogy valójában hogyan? 
Nos két gyomruk van, és egy csapóajtó frankón elválasztja a beléjük került anyagot, és a nektár és virágporból készült édes, aranyló cucc, ami a mézgyomorban gyűlik össze, és melyet kihánynak a kaptár tökéletesen szabályos hatszögletű tárolóiba, és ez kerül végül a reggeli kávémba. 
bee-4668171_1920.jpg
A méhek képesek számolni, és nagyon gyorsan tanulnak, bámulatos az emlékezőképességük, feromonokkal és tánccal kommunikálnak, és ha egy dolgozót egy olyan új munkafeladat elvégzésére osztanak be, amelyet egy fiatal méh végzett addig, akkor az agya nem öregszik tovább. Ezek szerint a munka nem csak nemesít.
170 szagreceptoruk van, amitől 50 szer érzékenyebbek a szagokra, mint a kutyák, úgyhogy ennek fényében az a szájszag dolog tökéletesen érthető.
sandy-millar-0_kmu1lczfc-unsplash.jpg
A világon több mint 20 000 különböző méhfaj van jelen. A vadméhek nem képeznek kolóniát, ők fában, földbe vagy akár csigaházba költöznek be és magányosan, szingliként éldegélnek.
A világ élelmének 90%-át képező 100 terményből 70-nél játszik szerepet a méhek és más rovarok beporzása.
Ha kertes házban élsz akkor elég sok lehetőséged nyílik segíteni a méheket. De ha csak egy erkélyed van, akkor is ültethetsz olyan virágokat, amelyek virágport termelnek, és így etetőt és akár itatót is biztosíthatsz a kis dolgozóknak, és ott is elfér egy kisebb méretű rovarhotel!
natural-2907921_1280.jpg
Rovarokat segítő kertrendezési tanácsok:
-Ha csak lehetséges, ültessünk őshonos, pollenben- és nektárban gazdag növényeket!
-Tervezzünk hosszú virágzási idényt! Ritkán vágjuk a füvet, vagy kaszáljunk!
-Teremtsünk élőhelyet és menedéket hasznos rovarok számára!
-Ne permetezzünk és lehetőleg kerüljünk minden vegyszert a kertben!
-Írd alá a petíciót!
https://szabad.ahang.hu/petitions/mentsuk-meg-a-meheket
ibrahim-ozdemir-rrdhlksyoxy-unsplash.jpg
A méhek tánccal kommunikálnak
Karl von Frisch biológust azt akarta megfejteni, hogy egy háziméh, ha táplálékot talált,  hogyan értesíti erről a többi méhet. Megfejtette a méhek kommunikációjának fontos elemét
  • mikor a talált táplálék 100 m-en belül található, a felderítő egyed kerektáncot vagy körtáncot végez, melynek során körbe-körbe szaladgál a kaptárban. Eközben a többi méh a felderítő egyed által hozott nektármintából értesül a talált virág minőségéről.
  • ha a táplálék messzebb van, annak távolságáról és irányáról a rezgőtánc tudósít. Ennek során az egyed nyolcas alakban táncol, a körívek közötti egyenes szakaszon a potrohát rázva. Egyes fajok szabad területen, vízszintes felületen táncolnak, ekkor a nyolcas egyenes szakasza a táplálék irányába mutat. Az egyenes szakasz hossza, a teljes nyolcas megtételének ideje, és a potrohrázás intenzitása a táplálék távolságát jelzi. Más fajok a kaptár belső falán táncolnak. Ekkor a nyolcas egyenes szakasza a függőlegestől akkora szögben tér el, amekkora a táplálék irányának szögeltérése a Naphoz viszonyítva. Mivel a Nap folyamatosan halad az égbolton, ezért az irány pontos megadása érdekében a felderítő egyed a tánc irányát korrigálja az eltelt idő függvényében, így az mindig a Nap aktuális helyzetéhez igazodik. A háziméh által kibocsátott hang 240–260 Hz-en szól, és maximális hangereje 110 dB, de csak néhány centiméternyire hallható, mivel inkább vízszintes irányban lenne nagyobb a hangerő, de a viasz elnyeli a nagy részét, így ereje gyorsan, a távolság harmadik hatványával arányosan csökken. A hangot a repülőizmok keltik. A tánc alatt a méh trikozánt, pentakozánt, (Z)-9-trikozént és (Z)-9-pentakozént bocsát ki. Egy 2008-as kísérlet szerint a háziméhek és az indiai méhek tudtak alkalmazkodni, és jól megértették egymást.
  • damien-tupinier-qq7qdxtcocq-unsplash.jpg

A méhek csak akkor tudnak repülni, ha testhőmérsékletük legalább 35 °C. Ha testhőmérsékletük 30 °C-ig csökken, akkor le kell szállniuk, hogy remegéssel felmelegítsék magukat. A fiasítás ugyanilyen hőmérsékletet igényel a fejlődéshez. Továbbá a viasz feldolgozásához is ez a legjobb hőmérséklet.

A legjobb külső hőmérséklet a gyűjtéshez 22-25 °C, de mindenképpen alacsonyabbnak kell lennie, mint a tartósan elviselhető legmagasabb testhőmérséklet, mivel mozgás, különösen repülés közben sok hő termelődik, amit le kell adni. 38 °C fölött hőnyugalomra vonulnak a méhek. 10 °C alatt megdermednek, ezért nem mennek ki, ha a kinti hőmérséklet ennél alacsonyabb.

Rövid ideig elviselik az 50 °C-ot is, amire a darazsak nem képesek. Az indiai méh is képes erre, és ezt használja ki arra, hogy elpusztítsa a darazsak felderítőit. A méhek gömbhéj alakzatban körülveszik a darazsat, és szárnyaik rezegtetésével elkezdik melegíteni. A darazsak érzékenyebbek a hőre, ezért elég 45 °C-ra felmelegíteni, hogy végezzenek vele. Mivel így a felderítő nem tud visszatérni a családjához, ezért a méhek megmenekülnek.

william-warby-ttr6niw1m5u-unsplash.jpg

A mézen kívül a méhek által termelt anyagokat felhasználjuk a gyógyításban, ezzel foglalkozik az Apiterápia, ami méhterápiát jelent. A méhek által termelt anyagok:

-méhpempő

-pollen

-propolisz

-méhméreg

-méhviasz

-méz

A szépségipar is felhasználja ezeket az anyagokat, a MagicHerbes szappanok, mint a Körömvirág-citromfű szappanunk például mézet tartalmaz, ami antibakteriális, gombaölő, antioxidánsokban gazdag, fehérítő; míg az ajakápolók, dezodorok és a légzéskönnyítő krém méhviaszt., ami hatékonyan tisztít és a sejteket is regenerálja, valamint segít az UV sugarak elleni védekezésben is. A méhpempőből pedig a C-vitaminos fekete nadálytő krémbe került. Emlékszel, a kiváltságos királynő, cvsak ezt eszi, és -az is beszédes, hogy angolul Royal Jelly-nek, vagyis királyi zselének nevezik- és jócskán túléli a dolgozókat!

dsc_7734l.jpg

Tégy meg mindent, amit tudsz, hogy megvédd ezeket a csodás, apró és számunkra is életbevágóan fontos lényeket!

 

honey-bees-335906_1920.jpg

Köszönöm.