Aromaterápia-Illatfürdő

 ruslan-zh-t0zfzt8fope-unsplash.jpg

Biztos neked is van már tapasztalatod illatmécsesekkel, különféle aromájú illatgyertyákkal. Minden családban lapul valahol a szekrény mélyén méltán vagy méltatlanul elfeledve legalább egy elefántos vagy modernkori dizájnt idéző kerámia párologtató, mely legtöbbször egy kedves rokon utolsó kétségbeesett helyzetmentő ötleteként landolt az otthonunkban. Bizonyos szekrények mélyén akár egész gyűjtemény is heverhet ezekből.  A drogériák és az ajándéküzletek pedig tömött sorokban kínálják a mindenféle egzotikus és izgalmas fantázianevekkel ellátott illatkreációkat, illóolajokat. 

priscilla-du-preez-eppcmfzyq-y-unsplash.jpg

Persze, ha próbálkoztál vele, te is rájöttél már, hogy nem mindegy melyik kis barna üvegcsét emeled le melyik polcról. Ha hajlamos vagy az olcsóbb kategóriát választani, akkor párszor biztos már te is mellényúltál és a tégelyen feltüntetett illatorgia helyett a szobában terjengő szaghullám még csak nyomokban sem emlékeztetett az ígért illat élményre és émelyegve borítottad az egész kócerájt a wc tartályba, aminek a vizében persze az olaj nem oldódik, így aztán az még napokig láthatóan egy kisebb tankhajó katasztrófáját idéző lebegő foltokkal emlékeztetett a fiaskóra.

jason-blackeye-0memxmoy--y-unsplash.jpg

Ilyenkor szerencsés esetben az olcsó és rossz minőségű olaj illata sem elég erős és tartós, hogy hosszan irritáljon még jelenlétével. Az illóolaj kínálat azonban elég széles és a no name olajoktól a 100% tisztaságú olajokon keresztül az esszenciális olajokig terjed. Az áruk is elég tág határok között mozog, és ha hétköznapi hobbi szaglászóként alapvetően a hangulatod stimulálása végett vásárolod  ezeket az olajokat nem érthető, mi lehet a különbség ezek között az olajok között, ami ekkora árdifferenciát okoz. Pláne, mikor megdöbbenve látod, hogy bizonyos olajok 15 milijéért akár tizen-huszon ezreket is elkérnek.

Akkor beszéljünk az olajokról

Illóolaj: A növény valamely részéből kivont aromás anyagok. Az illóolajok tömény, lipofil (zsírban oldódó) és általában vízzel nem keveredő (hidrofób) folyadékok, amelyek illékony vegyületeket tartalmaznak, és növényekből vonják ki őket. Az illóolajokat definíció szerint desztillációval vagyis lepárlással (víz-, vízgőz-, vagy gőzlepárlás), hidegen sajtolással állítják elő. Félreértelmezhetően gyakran az oldószeres extrakciót is az illóolajok kivonásaként tüntetik fel, azzal a növények, elsősorban a finom növényi alkatrészek (pl. virágok) illékony komponenseit vonják ki, amelynek a végeredménye a konkrét illetve annak a tisztított változata az abszolút tinktúra.

essential-oil-5982237_1920.jpg

Az olaj jellege maga a növénytől, valamint a botanikai családtól és a fajtól függ, amelyhez tartozik, nevét pedig szintén erről a növényről kapja, melyből kinyerik. Ezek az olajok a növényben általában arra szolgálnak,hogy megvédjék a növényeket a kártevőktől, parazitáktól, sérülésektől, magukhoz vonzzák a beporzókat vagy hogy rivalizáljanak más növényekkel azáltal, hogy allelopátiás illóolajokat szabadítanak fel a kertben, ami lehetővé teszi, hogy szerves vegyületek, bioreagensek kibocsátásával szomszédjaik életfolyamatát befolyásolhassák, azok növekedését elősegíthessék vagy gátolhassák, sőt magjaik csírázását is megakadályozhassák.

A tiszta illóolaj tehát a növény védekező mechanizmusa, és az olajban összegyűjtött gyógyító vegyületek koncentrációja miatt erősebb, mint maga a növényzet.

glass-5166844_1920.jpg

Az illóolajok nevüktől eltérően nem olajok, mivel az olajok fő tulajdonsága az, hogy fehér papírra cseppentve zsíros nyomot hagynak, és szobahőmérsékleten  jelentéktelen a párolgásuk. Ezzel ellentétben az illóolajoknak éppen az a legjellemzőbb tulajdonsága, hogy szobahőmérsékleten is jelentős gyorsasággal elpárolognak, ami után jellemzően nem hagynak nyomot. Vannak ugyanis olyan illóolajok, amelyek olyan összetevőket is tartalmaznak, amelyek színesek, így az olaj elillanása után nem zsíros, de színes foltot hagynak maguk után egy tesztpapíron is (pl. pacsuli, vetiverfű, kék kamilla stb.)

Ezen tulajdonságát használjuk fel az illóolajok tisztaságának megállapítására is, ugyanis ha el is illan a fehér papírra cseppentett illóolaj, de a papíron a legkisebb nyomát is látjuk a cseppnek, akkor nem 100%-osan tiszta a vizsgált illóolaj. Az illóolaj tehát sok vegyületből álló vegyes komponensű, folyékony halmazállapotú, 100%-ban illékony anyagok elegye, amely alkotórészei miatt jelentős gyógyhatással bír. Fényre, hőre, levegőre érzékenyek, mert azok az oxidációt és a gyantásodást elősegítik.

fulvio-ciccolo-em9mu_uluj4-unsplash.jpg

Az illóolajok színe áttetsző, bár van ámbra vagy sárga színű olaj is, mint például a pacsuli- vagy narancsolaj. Mivel a növény valódi esszenciáját tartalmazzák, ezért csak kis mennyiséget kell belőlük használni. Nem szabad összetéveszteni őket a parfümolajokkal, mivel ez utóbbi anyagokat szintetikusan (mesterségesen) állítják elő, ezért terápiás hatásuk nincs.A természetben előforduló növényekből ipari szinten kb. 400-500-féle illóolajat állítanak elő, amelyeket az élelmiszer, kozmetikai illatszer, és a gyógyszeripar is felhasznál. 

Jól oldódnak növényi olajokban, mézben, tejszínben.

priscilla-du-preez-ooqziwshtte-unsplash.jpg

Az illóolajok igen koncentrált, egyedi energiával rendelkező anyagok, amelyek kémiai összetevőik terápiás hatásain és saját, egyedi rezonanciájukon keresztül fejtik ki hatásaikat.

Az áruk tehát jelentősen függ attól, hogyan állítják elő, mennyire ritka növény, milyen nehéz beszerezni, milyen a növény hozama, (Például 1 liter citromfű olaj kinyeréséhez akár 10.000 kg citromfűre is szükség lehet. Ugyanakkor 1 liter eukaliptuszolaj kinyeréséhez elegendő 30 kg eukaliptuszlevél. Az egyik legdrágább olaj a rózsaolaj: 1 kg olajhoz 5000 kg rózsaszirmot használnak fel, amely olyan hatalmas kupac, mint egy hegy. )Milyen messzi térségekből kell importálni, vagy szállítani a kész anyagot. Mennyire körülményes és nehéz a termesztése. Mennyire tiszta az illóolaj. Milyen minőségű növényből készült. A bio minősítés megszerzésének költségei is befolyásolják az olajok árát.

arka-roy-s1lp-dvtp_0-unsplash.jpg

Milyen növényekből készítenek illóolajat?

Gyógynövények, gyümölcsfák, fűszernövények, virágok. Bizonyos növények eltérő részeiből készítenek illóolajokat. Levélből, kéregből, szárból, virágból, a gyümölcse héjából, magjából és a növény gyökeréből is. A narancsfának például majdnem minden részéből lehetséges aromát kinyerni.

Kizárólag azok a növények alkalmasak erre, amelyeket nem kezelnek vegyszerekkel, a legjobb minőségű olajak szigorúan ellenőrzött gazdálkodásokból vagy ugyancsak ellenőrzött vadtermészetésből származnak.

Hogyan készül az illóolaj?

Többféle eljárással:

-vízgőzös desztilláció-vízgőzt áramoltatnak át a növényrészen, majd magad hőmérsékleten a víz elkeveredik a gőzzel, amit lehűtenek, így a gőz cseppfolyóssá válik és kész is

-hidegen sajtolás-jellemzően a citrusféléknél alkalmazzák, préselést, fizikai nyomásgyakorlást alkalmaznak

-enfleuráge -a szirmokat növényi olajjal telt hálóra teszik, ahol az olaj magába szívja az illóolajat, majd alkohollal kivonják a zsiradékot és elpárologtatják az alkoholt.

-oldószeres kivonás -ez nem hangzik olyan jól, mivel oldószermaradványok lehetnek a végtermékben

-macerálás -bosszantó eljárásnak hangzik, de talán a legkedvesebb a növény szemszögéből:  friss, vagy szárított gyógynövények hideg áztatása

-szuperkritikus szén-dioxidos extrakció -nagy nyomású szén-dioxid segítségével választják el a növénytől az illóolajat, a nyomás csökkentésével a szén-dioxid távozik az illóolajból.

leaf-3070153_1920.jpg

Nos, ha elkészítettük az illóolajunkat, hogyan használjuk?

Minden olaj fertőtlenítő hatású, ezen túl egy rakás jótékony tulajdonsággal bírnak, úgyis mint görcsoldó, gombaölő, fájdalomcsillapító, stressz és feszültségoldó stb. Képesek az egészségünket és a hangulatunkat valamint az érzelmeinket is befolyásolni, harag, depresszió, szomorúság, nyugtalanság.

Szóval, hogy ezeket a csodálatos hatásokat elérd vehetsz

-fürdőt, lábfürdőt

-inhalálhatsz :cseppents tenyeredbe vagy papírzsebkendőre az  olajból 1- 2 cseppet, és mélyen lélegezd be

-párologtathatod, de nem a szekrény mélyéről előbányászott elefántos cuccal, hanem ultrahangos hideg párologtatóval, ami tökéletesen porlaszt, de nem  melegít, nem forralja a vizet, ami tönkreteheti az illóolaj gyógyhatását

-borogathatsz vele :hideg-langyos -

• akut panaszok esetén, sérülések okozta fájdalom és duzzanat kezelésére, lázcsillapításra

• hűsítő, fájdalomcsillapító illóolajok (menta, eukaliptusz…)

 és meleg borogatás:

• krónikus, görcsös fájdalmak enyhítésére pl. menstruációs görcsök, hátfájás, bélgörcsök, ízületi gyulladások, köszvény

• a meleg borogatás javítja a vér- és nyirokkeringést, tágítja a pórusokat, csökkenti a fájdalmat

• vérkeringést fokozó, görcsoldó illóolajok (rozmaring, kamilla, levendula)

-bedörzsölve is alkalmazhatod :a talpon található pórusokon keresztül gyorsan felszívódik, ráadásul ha nemszeretem illatú olajat használsz, ez elég messze van az orrodtól, hogy ne irritáljon :D

-belsőleg is fogyaszthatod, de vigyázz, ez csak 100% tisztaságú esszenciális olajokra igaz! 

essential-oils-5570288_1920.jpg

AZ ESSZENCIÁLIS OLAJOK BELSŐLEGES HASZNÁLATÁNAK FONTOS SZABÁLYAI

 

  • Mindig csak kis adagban alkalmazzuk, egyszerre maximum három cseppet!

  • Alkalmazhatjuk alkalmanként is és kúraszerűen is.

  • Súlyosabb betegség esetén is csak naponta legfeljebb háromszor három cseppet alkalmazzunk!

  • A kúra időtartama ne haladja meg a három hetet!

  • Két kúra között legalább két hét teljen el!

  • Tisztán sohasem, csak vivőanyaggal vihetjük be az illóolajat!

  • A vivőanyag lehet méz, cukor, üdítő, víz, tea

  • Adjon illóolajokat a vízhez, turmixokhoz, tejhez, teához vagy egyéb italokhoz

  • Vegyen illóolajokat belsőleg egy vega kapszulába, vagy adjon hozzá kis mennyiségű almaszószhoz vagy joghurthoz.

​-masszázs

-krémekbe keverheted, testápolóba, arckrémbe, arclemosóba stb.kihasználva számtalan kedvező hatását, fertőtlenít, gombaölő stb.

8.jpg

Az olajoknak egyénenként eltérő hatásai lehetnek. Egy családon belül is két testvér esetében, a levendula olaj például a testvérpár egyik felét lecsendesíti, lenyugtatja, míg a másikukat felpörgeti. Mindig ki kell tapasztalni, egyénileg hogyan hatnak az olajok rád.

Gyógyíthatsz e az illóolajjal?

Meglévő betegségek kezelésére használva mindig szükség van diagnózisra, konzultálj orvossal!

A célszerűen összeválogatott, olajok külső és belső felhasználása gyógyászati célra az aromaterápia célja, mely egy holisztikus gyógymód mely testi-lelki és szellemi síkon is kezel egyszerre. Megelőzésre, tünetek kezelésére egyaránt hatásos.

fulvio-ciccolo-tv94z5alz38-unsplash.jpg

Az illatok belélegzése, az orron át, -mely szervünk közvetlen összeköttetésben áll a limbikus rendszerrel, mely  egyedfejlődésünk során először kialakult része az agynak -az agyig ahol az illatok információi kombinálódnak, egy mintázat jön létre, mely a memóriába épül, és így jegyezzük meg az illatokat, melyek könnyen befolyásolják az idegrendszert  és ezért lelki síkon is hatnak. Az illatoknak erős pszichológiai és fiziológiai hatásaik vannak. Hatnak a közérzetre, étvágyra, anyagcserére,stressz szintünkre, immunrendszerünkre és hatékonyak a szépségápolásban is. Az illatemlékezet képes előhívni egy illatot bármikor a hozzá kapcsolt emlékekkel együtt.

Számos illóolajnak van antibakteriális, antifungális, antivirális és antiparazita hatása. Hidrofób tulajdonságuk révén az illóolajok könnyen átjutnak a baktériumok sejtfalán, szemben az antibiotikumokkal, így azok nem tudnak rezisztenssé válni, elpusztítják a vírustörzseket és a gombákat. 

Illóolajok a kozmetikában

​Sok esetben a 100% tisztaságú illóolajok a parfümök helyettesítői. Felhasználva összeszámolhatatlanul sok jó tulajdonságukat, tökéletes alapanyagai a természetes kozmetikumoknak. Arckrémek, tonikok, lemosók, pakolások, testápolók, kézkrémek..és minden elképzelhető kozmetikumban helyük van, kiváltva ezzel sok szintetikus, nem egyszer kellemetlen vagy káros mellékhatással járó, allergiát vagy komolyabb betegségeket kiváltó szert. Ezekben a krémekben illatterápiás hatásuk is érvényesül a felszívódás mellett. Ami dupla élvezet.

scent-of-roses-3397281_1920.jpg

Azt hiszem elmondhatjuk, hogy nagyon sok szegmensében az életünknek használhatjuk és támaszkodhatunk a természetes anyagok, benne az illó olajok hatásaira. Érdemes jobban megismerni őket és bevezetni háztartásunk azon tereletein, ahol eddig valamilyen egyéb, nem természetes anyagokkal oldottuk meg a feladatokat.Váltsuk ki bátran a konyhában eddig használt egészségtelen szereket! Egészítsük ki velük a gyógyszeres ládánkat, építsük be a szépségápolási termékeinkbe, vagy azok mellé. Érdemes olyan termékeket keresnünk, amelyek mentesek a vegyszerektől, a káros összetevőktől és helyettük a természetes anyagokat helyezik előtérbe, azokat alkalmazzák. Testünk, lelkünk meghálálja! Érezni és látni fogjuk a hatást!