Miért jó a jojoba?

jojoba (Simmondsia chinensis) a szegfűfélék (Caryophyllales) rendjébe tartozó (Simmondsiaceae) család egyetlen képviselője, amely az ArizonaKalifornia és Mexikó területén található Sonora- és Mojave-sivatagokban honos. Nagyon igénytelen növény, bárhol megél, épp ezért sokfelé elsivatagodás megakadályozására is telepítik.jojo1.jpg

Mondják, zsozsobának, ejtik hohobának, nálunk azonban jojobaként ismert a sivatagi növényből nyert olaja. A növény minél öregebb, annál bővebb termést ad. Magjának olajáért ipari mennyiségben termesztik. A jojoba  egy erős évelő örökzöld fás cserje, mely egyes leírások szerint 1-1.5, mások szerint 4-4,5 m magasra nő meg. Hosszú gyökerei (akár 10-12 m) és ehető gyümölcse van. A legalsó ágai a legfejlettebbek, s általában félkör alakúak. A növény akár fél évet is kibír víz nélkül, s ellenáll a legnagyobb aszályoknak is. Hosszú gyökereinek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen körülmények között életben képes maradni, azonban elsősorban a száraz, kopár területeken érzi jól magát.  Széles koronáját kb. 3 cm hosszúságú, ovális, vastag, szürkészöld levelek alkotják, amelyeket vékony viaszréteg fed, megakadályozva a vízveszteséget és a kipárolgást. Egynemű, apró, szerény virágzatú. Kora tavasszal nyíló zöldessárga virágai virágporfelhőket varázsolnak a Föld északi féltekéjén.

jojo6.jpgA szél végezte megtermékenyítéssel kialakul a toktermés, melyben dióra vagy kávészemre hasonlító egyetlen magot találunk. A bennszülöttek CofeeBerry-nek nevezik. Változatos elnevezései arra utalnak, hogy a jojoba magja sokféle állat kedvenc eledele. Napjainkban Mexikóban, Argentínában, Peruban, Ausztráliában, Izraelben, Spanyolországban és az USA déli államainak szárazabb területein is találunk jojobatermő vidékeket. A betakarítást emberi erővel végzik, mert a termések nem egyszerre érnek meg. jojobaolajat főként a kozmetikai iparban használják. Jojobaolaj magas E-ß-karotin tartalom, vitaminok: A, C, B, E vitamin; P, K, Na, Ca, Mg, Fe.

jojoba-oil-essential-oil-carrier-oil-oil-43a10ca478e1c775908893c31d665ad2.png

Mindamellett használják még nagy hőálló képessége miatt az autógyárak. A dízelmotorok működésére is jótékony hatással van. Arab kutatók kiderítették, hogy a jojobával meghajtott motorok kevesebb káros szennyeződést bocsátanak ki, csendesebb és hosszabb működést tesznek lehetővé, miközben ugyanolyan jól teljesítenek, mint a hagyományos dízelolaj, írta a New Scientist. Egyiptomban néhányan már kifejezetten azzal a céllal ültettek jojobát, hogy üzemanyagként használják fel.

m.jpg

Használják még étvágycsökkentő szerekben, gyertyakészítés, vízlepergető anyagok, tűzálló anyagok és különféle kenőolajak gyártása. Fehérjedús hulladékát a takarmányozásban használják fel. A Jojoba növényt az USA-ban termesztik is az 1970-es évek óta.  gyógyászatban aknék, ekcémák és a pikkelysömör elleni szerekben. 

jojo3.jpg

Már az indiánok is gyógyszerként használták bőr- és hajápolásra, napfény elleni védekezésre, sebek fertőtlenítésére. Elsőként egy spanyol misszionárius, Junipero Serra említi 1769-ben a jojobát, tőle tudjuk hogy az indiánok testápolóként, bőrükre és hajukra kenve használták, belsőleg pedig gyomorfájásra fogyasztották. Két arizónai kutató 1935-ben számol be róla, hogy a jojoba olaja meglepő hasonlatosságot mutat az ámbrás cetek velőzsírjával. 1975-ben az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia tanulmányt készített e haszonnövényről, a tanulmány szerint ez a folyékony arany, tökéletes cetzsírpótléknak bizonyult. Raimundo Gladstone professzor a következőket írta róla: „A jojoba különösen jól terem a sovány talajon, szárazságtűrő és kevés gondozást igényel. Műtrágyázásra nincs szükség, növénybetegségek nem lépnek fel rajta, nincsenek rovarkártevői, nincs olyan állat, amely lelegelné, s annyira nedvdús, hogy megkímélik a bozóttüzek is. E ragyogó képességeit ráadásul százötven éves koráig megőrzi.”

jojo7.jpgA jojoba olaja, szinte folyékony viasz, olvadáspontja 10°C-on van. Színe aranysárga, könnyű összetételű és mélyen beszívódik, így bázisolajként jól használható.  Ellenáll az oxidációs folyamatoknak, ezért nagyon nehezen avasodik meg, azaz hosszan eltartható, illetve növeli a vele kevert olajak tartósságát is. Viaszos észterei nagyon hasonlítanak az emberi bőr által termelt faggyú észtereihez (mely a bőrünket védő hidrolipid film része), így kiválóan erősíti a bőr védelmi funkcióit, megköti a nedvességet a bőr szarurétegében, növeli annak rugalmasságát. Nagyon fontos tulajdonsága, hogy meggátolja bizonyos mikroorganizmusok életfunkcióit, mint például az aknék kialakuláűsában jelentős baktériumokét, így ezekbe a krémekben hasznos összetevő.

  • Antiallergén, így bármely bőrtípusra nyugodtan használhatod. Intenzív ápoló hatása miatt hetente 1-2 alkalommal elég vékony rétegben a bőrödbe masszíroznod.
  • Magas ásványi anyag és vitamintartalmával napozás után vékony rétegben a bőrre kenve nyugtatja az irritált bőrt. Nem fényérzékeny. Természetes, 3-4-es UV faktorú
  • Kötőszövet-erősítő hatása révén ránctalanító hatású és megelőzi a ráncok kialakulását is.
  • Kiválóan alkalmazhatod terhességi csíkok megelőzésére, vagy kezelésére.
  • Magas E-vitamin tartalma védelmet nyújt a káros szabadgyökökkel szemben.
  • Magas antioxidáns-tartalma miatt nem avasodik, így nagyon tartós.
  • Hajhullás, száraz és zsíros haj kezelésére egyaránt kitűnő választás.
  • Kismama hasolaj a striák ellen: keverj össze 5 ml jojoba olajat 15 ml szőlőmagolajjal és adj hozzá 5-10 csepp levendula olajat és/vagy ylang-ylang illóolajat. Rázd össze és használd esténként, vékony rétegben a bőrödre kenve.
  • Csecsemők és gyermekek bőrének az ápolására is alkalmazható. 
  • Ekcémás és aknés bőrre is alkalmazható
  • Sminklemosónak és hajvégápolónak is kitűnően használható

dsc_5686j.jpg

Ezért is használjuk mi is termékeinkben ezt a csodálatos olajat. Többek között megtalálható a C-vitaminos arcszérumban, gólyos dezodorjainkban, a Baba termékcsaládunk bőrápoló olajában, és a körömágyápoló szérumunkban is.