Gyűrd össze a lepedőt....

 

Egyet jegyezz meg, ha koszosnak tűnik ki, akkor már jócskán az is!

Van aki szereti kiráncigálni a használt ágyneműből a párnákat és paplanokat? Hát igen, gondoltam..nem sokan. Van aki kimondottan utálja, és ezért aztán folyton húzza-halasztja a higiéniai okokból végül elkerülhetetlen ágyneműcserét. És van aki szimplán megfeledkezik róla.

allen-taylor-damvcgb8vog-unsplash.jpg

Te is ilyen vagy?

És ha azt mondom, hogy ha minden nap fürdesz ágyba bújás előtt, akkor is érdemes lecserélni legalább, de legkésőbb két hetente?

Ha néha elblicceled és kihagyod az esti zuhanyt, akkor persze ez az intervallum bizony lerövidül..és hetente ildomos lenne új ágyneműt húznod. (mondjuk amúgy is, de nem akarlak ezzel frusztrálni már az elején)

Értem, én az ódzkodást, nekem se a kedvenc szórakozásom..viszont:

Ha teszem azt a sminket sem mosod le rendesen, mert sokáig tartott az este és épphogy volt erőd lefekvés előtt egy gyors fogsikálásra, akkor annak nyoma marad a párnádon, talán a takaródon is. 

kiss-10887_1920.jpg

Ha nem mosol csak hetente hajat, mert szerencsés csillagzat alatt születtél, vagy tanyán élsz, ahol a légszennyezettség aránylag elkerül, így simán megúszod a napi-kétnapi hajmosási ceremóniát, vagy csak mert azt is utálod, akkor a hajról a kosz, a zsíros szennyeződés és maguk a hajszálak is ugyancsak a párnán és a lepedőn landolnak.

hayley-catherine-v5oafxfzqqc-unsplash.jpg

Ha anyád hiába beszélt neked, te mégis az ágyban eszel, akkor időnként csoki, jégkrém vagy ketchup foltokkal és bogánccsá száradt morzsákkal is tetézed a koszolódási időt. Észrevetted már, hogy semmi a világon nem tud úgy szúrni, mint egy kétnapos morzsa az ágyban?

toa-heftiba-bcle7rexflm-unsplash.jpg

Ugyanígy a számunkra láthatatlanul testünkről katapultáló bőrdarabkák, elhalt hámsejtek, szőrszálak vagy kedvesünkkel együtt töltött hancúrozásunk is nyomott hagyhatnak az ágyneműnkön.

Ha ne adj isten még izzadsz is esetleg éjszankánként, hát gondolhatod, hogy az is ott dekkol most már a lepedőn, az egész hivatlan galerivel együtt.

És ha ez még nem lenne elég, előfordulhat, hogy a kutyád és/ vagy a macskád, állatimádóknál mindkettő- a hörcsöggel és a papagájjal kiegészítve -az ágyadban köt ki éjjel, esetleg nappal is, akkor az ő szőrük, tolluk, tappancsnyomuk is mind-mind az ágyneműt színesítik. ( szerencsés esetben csak az) ( mármint a toll és szőr és ..)

susan-wilkinson-qk-n-3-kcpy-unsplash.jpg

Aztán ott van még az ablakon bekúszó pollen, és a mindig mindenhol állandóan és kiírthatatlanul jelenlévő, szinte láthatatlanul megülő szimpla házi por. Ha allergiás vagy, ezt érdemes elkerülnöd, ha nem, akkor is, hogy ne is legyél az!

stephen-leonardi-hvpfwij5t3i-unsplash.jpg

Ééés azt mondják, hogy bár szerencsére nem látjuk őket, de a mi elhullott szarudarabkáink éltető táplálékot nyújtanak mindenféle rémísztő horrofilmet idéző lényeknek, atkáknak. (Ne akard tudni!)

mite-67638_1920.jpg

Na, ha az eddigiek nem, ez most tuti kiverte a biztosítékot, és sikítva szaladsz ágyneműt cserélni!

Remélem. 

Mert, ha nem azzal bizony azt is kockáztatod, hogy a bőröd reggel kikelve az ágyból koszosabb és szennyezettebb, mint amikor este beledőltél. És ezért aztán hamarabb eltömődik, pattanások, miteszerek jelennek meg rajta, te pedig nem érted, hogy miért, hisz kinőttél már a tinédzserkorból rég. És persze a hajaddal ugyanez a helyzet. Akkor hiába a havonta váltogatott drága arclemosó és tonik és bőrradír és a legkülönfélébb samponok armadája, valamiért nem működik a dolog, és kudarcnak bizony köze lehet az elmismásolt ágyneműcseréhez is.

( Itt jegyzem meg zárójelben, hogy ugye az eszedbe se jut, hogy utcai ruhában dőlj bele a megvetett ágyba???)

egor-voytikov-5ck8nxywale-unsplash.jpg

Ok mielőtt rámküldöd az illetékeseket rémhír terjesztésért, és riogatásért vagy csúnya kommentháborúba bonyolódnál velem..vagy elrohantál még négy garnitúráért, hogy kétnaponta lecseréld huzatokat és fertőtlenítsd nagyjából az egész lakást, miközben az ágyad légmentesen záródó nejlonbúrába csomagolod, ahogy kiszellőztetted reggel, hogy ne támadhassa meg semmilyen láthatatlan űratka, lazíts, vegyél vissza! Kérlek ne ess át a ló túloldalára! A steril környezet legalább annyira veszélyes, mint a baktériumtól hemzsegő, és az immunrendszernek is hagyj némi tennivalót, mielőtt keres magának valami ijesztőbb játékot!

Azt hiszem a heti ágyneműcsere, napi tisztálkodás, a smink alapos eltávolítása, a párnazuhat kétnaponkénti cseréje mellett számbaveszed, mely körülmények igazak rád..akkor józanul átgondolva kialakíthatsz egy vállalható ágyneműcsere stratégiát.

laundry-3559528_1920.jpg

Ha pizsiben, hálóingben alszol akkor máris van egy védelmi vonalad az ágynemű és a testedről távozó szennyezőanyagok között. Nappalra pedig- miután jól kiszellőztetted a testmelegedtől langyos ágyat, -érdemes letakarni pléddel, ágytakaróval, hogy a por inkább azon telepedjen meg napközben.

Plusz, grátisz jótanács..a családtagok is kivehetik a részüket a paplannal való bírkózásból, szóval oszd ki a feladatot néha másnak! És a végén mindig kifizetődik, mert a tisztán felhúzott ágyneműbe huppani este, azért az bónuszöröm.

baby-4001099_1920.jpg

És ha már végre lerángattad a piszkos huzatokat, gondolj a kéretlen atkahadra, akik valószínűleg még mindig ott kapaszkodnak a lepedődön, de ahelyett, hogy undorodva a kukába hajítanád az egész zubehört, nyomd rá a kakaót a mosógépen, minimum 60 fokon, de lehet több is. Mindenképp vedd figyelembe, mit bír az anyag,hogy csak az élősködő kompániát vágd haza, ne a kedvenc ágyneműd!

socks-4504272_1920.jpg

Minél magasabb a hőmérséklet annál tutibb, hogy kipucolod a ijesztő kommunát. Vagy-bár tényleg nem akarok anyád helyett anyád lenni, és mintaháziasszonyt nevelni belőled; szóval csakis, ha kedvet érzel hozzá a saját egészséged biztonsága érdekében, - ki is vasalhatod!

Mert az aztán a végső leszámolás Kis Tokióban. Akarom mondani az ágyneműben. Jó éjt!

 linen-542866_1920.jpg