Szeretni azt az életet, amelyik lehetséges: ez is szabadság. Talán nincs is másféle szabadság. Adam Foulds

  daisy-4110113_1920.jpg 

Miért lehet örömforrás egy csekk?

'Minden nap köszönetet mondok a Földnek és az égnek a lehetőségekért, amiket kaptam.' Keanu Reeves

Amikor napi csúszással érkeznek az értesítések a fizetési kötelezettségeinkről, nem egy esetben sóhajtottam, dühösen fel: Hát persze, hogy nem egyszerre, persze, hogy már megint fizetni kell!  A párom pedig a sokadik kirohanásom alkalmával megállt, jelentőségteljesen rám nézett és azt kérdezte nagyon komolyan: Most miért sóhajtozol? Mi a baj ezzel? Ez jót jelent!

checkout-3430229_1920.jpg

És otthagyott rágódni a dolgon. Én persze az első feldúlt pillanatomban nem is értettem, azért nem dühíti, mert nem az ő gondja, -a csekkek az én reszortom- vagy miért nem érti meg a bajom? Aztán tovább gondoltam a dolgot, hogy mi ennek a jelentése, és rájöttem, hogy ez valóban jó dolog. Hisz az, hogy jött egy áramszámla, az azt jelenti, hogy az elmúlt hónapban fogyasztottunk áramot. Vagyis használtuk a sok kis szerkezetünkhöz. Felkapcsoltuk a lámpát, amikor betopogtunk a fürdőszobába fürdőt venni. Bekapcsoltuk a magnót, amikor zenét akartunk hallgatni a fürdőben való ellazulás során. És használtuk a turmixgépet, hogy az egészséges smoothiet elkészítsük, amit a fürdő közben kortyolgattunk. Áramot használtunk, amikor a számítógépen a munkát végeztük, és amikor kikerestünk az isteni finom smoothie receptjét. És mindez azt is jelenti, hogy van munkánk, turmixgépünk, van számítógépünk és van lámpánk, ami egy lakás fürdőszobájának plafonján dekkol. Vagyis van egy lakásunk. Van hol laknunk. Ezeket a dolgokat mind hálátlan egyszerűséggel, magától értetődő lezserséggel kezeljük. És annyira magától értetődőnek vesszük, hogy fel sem merül bennünk, hogy mi lenne, ha nem lenne így? 

homeless-2223116_1280.jpg

Mennyi minden dologért lehetek hálás?

'Az az elme, amely nem hálával telített, olyan, mint egy roncstelep, ahol nagyszerű autók vannak, de mind szemetek, ezért haszontalanok. A hála nélkül, Te ki vagy? 'Jogi Bhajan

oldtimer-4631272_1920.jpg

Nos, ezek a dolgok, mint ahogy az élet számos tényezője, egyáltalán nem magától értetődő. És azt hiszem, igazán és mélyen átérezve hálásak lehetünk értük. A hála azt jelenti, hogy elismerjük ezen dolgok értékét. Azt, hogy nekünk ez érték, hogy nekünk ezek a dolgok igenis fontosak, hiába vagyunk olyan flegmán birtoklók. És ez abban a pillanatban kiderülne, ha elveszítenénk őket. 

Átgondoltam mi mindenért is lehetek hálás. És ahogy elkezdtem a felsorolást, kiszakadva a napi negatív presszióból, -ami manapság a mindennapokban állandó jelleggel megpróbál rám telepedni- rájöttem, hogy elképesztően, és alig-alig felsorolhatóan sok dologért érezhetek hálát.

'A hálás beállítottságú emberek intenzívebben élik meg ezt a jó érzést, több szituációban és kisebb dolgokban is képesek meglátni a jót, hálát érezni. Az optimista életszemlélet és a hála érzése összekapcsolódik. Az elégedettség hatalmas erőforrás.'

'A hála megélése csökkenti a negatív érzelmeket, az irigységet, a neheztelést, az önmarcangolást. Segít túljutni nehéz időszakokon, traumákon. Erre mondja a pszichológus, hogy növeli a mentális ellenálló-képességünket.  Aki gyakran él át hálát, az kisebb eséllyel lesz depressziós, egészséges önértékelésre tehet szert, kevésbé lesz védekező vagy agresszív negatív helyzetekben, végső soron nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életet élhet.    '-Kis Gabriella : A hálaadás pszichológus szemmel

ann-ytjq-jma-se-unsplash.jpg

És meglepő, hogy mennyire nem vagyok hálás ezekért a dolgokért. Pedig, a hálával legyőzhetjük a negatív nyomást, a hála rávezet hogy rácsodálkozzam azokra a dolgokra, amik jók az életemben. Persze nem csak a turmixgépre gondolok, de persze arra is, amikor például egy elképesztően finom lötyit sikerül összehozni. Szóval, egyszerűen a hála az élet jó dolgaira irányítja a figyelmem. És teszi ezt úgy, hogy akár az első ránézésre kellemetlen, bosszantó dolgokban is egyre hamarabb megtanulom meglátni a jót, kikutatni azoknak értékelhető és pozitív aspektusait, vagyis segít a negatív gondolkozás helyett áthelyezni a súlyt a pozitív irányba.

board-3700116_1920.jpg

A hála egy intenzív, boldog, emelkedett tudatállapot, tele szeretettel. Egy pozitív, fennkölt érzelem, melyek közül is az egyik legerősebb és legemelkedettebb érzés a hála. Hisz a hála maga a szeretet. A dolgok, az élet dolgainak ( nem  csak dologi) szeretete. Értékelem amim van, a barátaimat, a szerelmemet, a társamat, a gyerekeimet, a munkámat, a tehetségem, a lehetőségeimet, még azért is hálás vagyok, hogy képes vagyok hálás lenni! Hogy képes vagyok változtatni, fordítani az életem alakulásán, a gondolataim kuszaságán. Hálát érzek, hogy dönthetek dolgokról, hogy képes vagyok elgondolkozni és különbséget tenni számomra jó és rossz dolgok között. Hálás vagyok, hogy élvezni tudok számtalan tevékenységet, a napsütésben fürdetett arcom nyugodt perceit, vagy amikor együtt éneklem a hírességekkel a kedvenc dalom takarítás közben a nappaliban. És mindenek felett és előtt hálás vagyok a létezésemért, hisz anélkül hálás sem tudnék lenni egyáltalán.

people-821624_1920.jpg

Ha úgy kezded a napod, és úgy is fejezed be, hogy végig gondolod, mi mindenért adhatsz hálát aznap, máris egy csodálatos örömlistát hozol létre minden alkalommal. Megtanulod megbecsülni ezeket az ajándékait az életnek. Máris nem azon pörögsz, hogy mi minden rossz, mennyi minden nem úgy van, ahogy szeretnéd, hanem hogy ennyi mindened van, mennyire gazdag is vagy, hogy fontos dolgok és egy csomó apróság vesz körül, ami segíti az életed, amik boldogságra hangolhatnak. Türelmesebbé és elfogadóbbá válsz. 

A hála egy ajándék, egy felajánlás azért amid van. De a hálát nem használhatod csere eszközként, hogy most reggel majd jó hálás leszek a cuccaimért meg az életemért és akkor továbbra is minden jól alakul, mert megváltom vele a jövőm. Ez mint tudjuk sosem működik. Ha megtanultad és megszoktad, hogy igazi mély hálát érezz azokért a dolgokért, amik a birtokodban vannak, megtanulhatod azt is, hogy már előre hálát érezz olyanokért, amik még nem történtek meg.

nega-ydyhhbwz1v0-unsplash.jpg

A hála definíciója

hálaköszönetnyilvánításhálaadás, latin szóval gratus ‘örömteli, hálás’, egy olyan pozitív érzelem, amelyet akkor lehet érezni, ha valaki kedves velünk, ajándékoz nekünk, szívességet tesz nekünk vagy bármilyen nagyvonalú cselekedetet hajt végre felénk. Aki ilyen módon bánik velünk, feléje hálával viszonyulunk.  Definíció szerint, a hála a szeretetnek és jótéteménynek hasonlóval való viszonzása. Spinoza szerint : "a szeretetnek az a vágya vagy törekvése, melynél fogva, aki a szeretet hasonló indulatából velünk jót tett, azzal mi is jót tenni iparkodunk."  A hála tapasztalása történelmileg számos világvallás központi témája volt.Ókori, középkori és modern filozófusok is előszeretettel tárgyalták a témát és ma is folytatódik a hála értelmezése. A hála rendszerszintű tanulmányozása a pszichológia tudományában a 2000. év körül kezdődött, feltehetőleg azért, mert a pszichológia a rendellenességet jobban boncolgatja, mint amennyire meg akarja érteni a pozitív érzelmeket. A pszichológia tanulmányozása az érzelem rövidtávú érzésével foglalkozik (hálás állapot), a hála egyéni különbözőségeire, azaz hogy milyen gyakran éreznek hálát, illetve hogy mi a kapcsolat a kettő vonatkozása között. A hála nem azonos a lekötelezettséggel. Míg mindkét érzelema segítségnyújtás során történik, a lekötelezettség akkor jelentkezik, amikor az egyén azt figyelheti meg, hogy valamilyen módon kötelessége visszafizetni a segítséget. Az érzelmek különböző cselekedetekhez vezetnek; a lekötelezettség motiválóan hat arra, hogy kerüljék a személyt aki segítséget nyújtott, míg a hála inkább arra motivál, hogy keressük az egyén kapcsolatát, és fejlesszünk rajta

thank-you-5077738_1920.jpg

A legutóbbi pszichológiai kutatások amelyek a hálára koncentrálódtak, az egyéni különbségeket kutatták a hálát érző egyének között. Azt is megvizsgálták, hogy mik a következményei a többé-kevésbé hálás életvitelnek. Három mérőszámot alkottak meg, hogy a hálaérzet egyéni különbségeit vizsgálják, melyek mindegyike valamennyire különböző vonatkozásban értelmezhető.  Mindezek az egyéni különbségeket vizsgálják abban hogy milyen gyakran és mennyire erősen éreznek hálát. Az értékelési skála  8 különböző vonatkozását vizsgálja a hálának: emberek értékelése, tulajdonok, a jelen pillanat, rituálék, lenyűgözöttség-érzés, társadalmi összehasonlítások, lételméleti vonatkozások és a hála folyamán mutatott magatartás. A GRAT mások iránt érzett hálát mutat, a világ felé érzett általános hálát és annak hiányát, hogy bánatosak vagyunk mindazért amink nincs. Egy újabb kutatás azt mondja, hogy mindezek a skálák valójában mind ugyanazt a hozzáállást vizsgálják; ez arra utal, hogy az egyéni különbségek a hála kapcsán mindezeket az összetevőket magába foglalják.

Azt mondják, a hála a legerősebb karaktertulajdonság, ami a mentális egészséget mutatja. Számos tanulmány azt sugallja, hogy a hálás emberek hajlamosak magasabb szintű boldogságra, és a stressz és a depresszió kevésbé jellemző rájuk. -wikipédia

Melanie Klein foglalkozott behatóbban a hála megjelenésével és a terápiás helyzetben való alkalmazhatóságával. A hála szerinte fejlődési eredmény, az emocionális érettség jele: a jóság megbecsülése önmagunkban és másokban (Klein, 1957)

Cicero szerint, "A hála nemhogy csak a legnagyobb erény, de az összes többi tőle származik."

Mit érzünk, amikor hálásak vagyunk?

'Aki elfelejti a hála nyelvét, sosem lesz beszélő viszonyban a boldogsággal.' John Robbins

A hála érzése melegséggel, örömmel, elégedettséggel és boldogsággal jár. Látható, hogy ez a hála valami mélyebb, érzelemmel telibb történés, mint az, amit számtalan esetben érzünk, amikor keresetlenül használjuk a hála szót, valamit megköszönni a barátainknak, a főnökünknek vagy egy idegennek, aki segített nekünk valamiben. Nem kizárt, hogy ezekben az esetekben is eltölt minket egy igazán mély érzés, melegséggel járva át a lelkünk. De azért sok esetben előfordul, hogy a hála szó használata valójában nem takarja azt jelentést, amit mi most tárgyalunk. A hála több mint udvarias gesztus, frázis. A hála fény és valami szokatlanul tiszta, önzetlen és gazdagító érzés. Nincs köze az adok-kapokhoz, a bizniszhez, a lekötelezéshez és lekötelezettséghez. Nincs alá-fölé rendelődés. 

guillaume-de-germain-8unstms8krm-unsplash.jpg

Sry Chimnoy: Meg kell próbálnunk a hálát mint a légzésünket élni meg. Ha nem lélegzünk meghalunk. Ezt kell éreznünk a hálával is, ha megszüntetjük hála érzésünket, nem tudunk többé létezni. Ha nem érzem, hogy a hála átölel és így én a hála vagyok, akkor nem létezhetem. Próbálj ekképpen meditálni és ekképpen érezni. Ezt gyakorolhatod a buszon, a metrón vagy ha valahol várnod kell. 

Úgy képzeljük el, hogy minden, amit mondtunk és mondunk, hogy el kellene érnünk azért, hogy életünk békésebb legyen, mint például, hogy a holnap gondjaival várjuk meg a holnapot, hogy ne mindig panaszkodjunk és ne legyünk koldusok és minden más egyéb is, egyből és erőfeszítés nélkül érhető el a hálával, illetve általa már eleve adott.

Gondold csak el miért is panaszkodnánk, ha hálásak vagyunk. Természetesen nem lehet okunk panaszra és nem is kell kolduljunk, hiszen épp hálálkodunk. Amikor hálát érzünk, vagy legalább gyakoroljuk a hála érzését egyből a jelenben vagyunk, nem a holnappal törődünk, hiszen hála önti el szívünket, lényünket, az pedig a jelenhez láncol. A hála nem csak a jelen kapuját nyitja meg számunkra, hanem mindent áttör, ami elválaszthat minket a jelentől.

Amikor a hálában úszunk lelassulnak gondolataink, kiválasztódnak és egy több mint meditatív állapotba kerülünk

A hála kiszakít minket a túlélő, robot üzemmódból, és 'A hála a legértékesebb dolog, amit ember birtokolhat.' 'Hálás vagyok azért amim van és azért ami vagyok, halás vagyok aztán azért amim még nincs és ami még nem vagyok. Ez tulajdonképpen a hála-ima vagy ima-hála.' Gunagriha

Melanie Klein foglalkozott behatóbban a hála megjelenésével és a terápiás helyzetben való alkalmazhatóságával. A hála szerinte fejlődési eredmény, az emocionális érettség jele: a jóság megbecsülése önmagunkban és másokban (Klein, 1957)

Hálanapló

'Nem számít, hogy mennyire jó vagy rossz az életed. Kelj fel minden reggel és légy hálás, hogy még élsz.' Paul Walker

Az emberek egy része olyan, mint én, hamar lelkesedik dolgokért, nagy elánnal bele is vág, hogy megváltsa a világot, megváltoztassa a saját és egy csomó más ember életét is, aztán a kezdeti lendület egyszer csak őrületes tempóban lassul, mintha valaki suttyomban a hátsó kocsiban, ahova már nem is látok el, meghúzta volna a vészféket. Szóval, ha a hálát az életed részévé szeretnéd tenni, de rendre te is ilyen fura láthatatlan vészfékező áldozatává válsz, amikor a világmegváltó terveidet próbálod megvalósítani, vedd igénybe ezt a segítséget.

gabrielle-henderson-m4lve6jr26e-unsplash.jpg

Vezess hálanaplót!

-Végy egy füzetet, szerintem egy igazán szépet, hisz a háláról fogsz benne egy csodálatos gyűjteményt bejegyezni, örömteli és felemelő dolgokról. Legyen boldogító már kézbe venni is, hogy már a létezéséért is hálás lehess.

-Illeszd be a napi rutinodba! Lehet reggel, hogy hálával kezd a napod, s már eleve meghatározza az indulást ez a boldog rítus. De lehet ez este is, amikor összegzed a napod, és nyugodt elégedettséggel hajthatod a fejed álomra. Ez talán meg is nyugtat, hisz, ha hálás szemmel tudsz tekinteni a nap eseményeire, megtalálva a jót és a háláért kiáltó részleteket akár a negatívnak értékelt eseményekben, az kihúzza a méregfogukat, s nem ezen pörög majd az agyad éjjel.

-Azt hiszem nehéz nem találni okot, hogy hálásak legyünk. Ha mégis nagyon nehezen menne, csendesedj el, figyelj befelé, vagy nézz körül. Akár a reggeli kávéért is hálás lehetsz, tudva, hogy van akinek ennyi sem adatik meg. Néha pedig olvasd vissza a régebbi bejegyzéseid!  Biztos vagyok benne, hogy látni fogsz egyfajta változást, akár fejlődést.

-Haladhatsz a nagy átfogó dolgoktól a kicsik felé, vagy fordítva. Légy konkrét. Rólad szóljon!

-Nézd meg jól a negatív dolgokat, és lásd meg azoknak is a pozitív oldalát, Keress valamit, amit az előnyödre fordíthatsz belőle. Ha mást nem, talán megtanítanak valamire ezek a helyzetek, történések.

-Éld át mélyen ezeket a boldogító, hálára érdemes dolgaidat! Ne hagyd, hogy napi rutinná silányuljon a dolog. Ne csak leírni akard, és ne hagyd, hogy versennyé váljon, ma többet tudok e összegyűjteni, mint tegnap? Maradjon a fókusz a lényegen. 

- Rajzolhatsz, kiszínezheted, ragaszthatsz bele képeket, hogy már maga a hálanapló vezetése is örömteli dolog, akár művészi tevékenység legyen!

-Használhatod a művészeteket, zenét, különböző olajokat, melyek segítenek hálatelt, emelkedett hangulatba jönni, mélyebben átélni az érzést. 

elena-mozhvilo-u_zb7iv1t9k-unsplash.jpg

Milyen változást tapasztalhatsz a hála gyakorlása során?

' A hűség tulajdonság, a hála tanítható' Szabó Magda

'Egy 2016-os tanulmány azt mutatta, hogy a hálásabb emberek a személyes jólétük magasabb fokán élnek. A hálás emberek magasabb szinten viszonyulnak a környezetük irányításához, az egyéni fejlődéshez, az élet céljának kereséséhez és az önelfogadáshoz.' wikipédia

Kialakul egy pozitívabb hozzáállás, egy sokkal kellemesebb életszemlélet, ahol a fókusz már rég nem a hiányon, a negatív, bosszantó, elkeserítő dolgokon van.  Kedvesebb leszel, elfogadóbb, türelmesebb, mert tudod, hogy gazdag vagy. Lelkileg, szociálisan, és akár tárgyi szinten. És értékeled ezeket a birtokaidat. Mivel a fókuszod a hálára érdemes dolgokon van, ezt fogod sugározni, ezt adod tovább. Segítőkészebb leszel, kedvesebb, mert rájössz, hogy ha örömöt okozol másoknak, azzal gyarapítod a hála listád, mert örömöt okozni öröm. 

A hála érzésének gyakorlása egyfajta lelki edzés, amely segít a stresszel, szorongással való megküzdésben, növeli a reziliencia, vagyis a lelki-megküzdőképességet, a bőség érzékelését, és az élettel való elégedettség és a hála általános érzésének emelkedését is.

kiy-turk-5pyzah-tceo-unsplash.jpg

 ' A hála lehetetlenné teszi a boldogtalanságot. Ez az egyik legfontosabb titok, amit meg kell tanulnod!' Osho

Úgyhogy a ma esti feladatom, hogy hálás legyek a legnagyobbtól a legkisebb dolgokért. Úgyhogy elkezdek hálás lenni az esti fürdőért, a kedvenc levendulás testápolómért,- aminek az illatáért és hatásáért eddig is hálás voltam - a meleg vízért és a puha, kényelmes ágyért, amiben a társammal alszom el, akiért szintén hálás vagyok. És hálás vagyok a békéért, amiben ezt megtehetem és a csodálatos világunkért, amiért mindent meg kell tennünk, hogy megvédjük.

 

 dsc_9131l.jpg