Valaki árulja el, mi az az elasztin és meddig nyúlik?

Már biztos te is hallottál róla és bár sokat sejtető a hangzása, -tuti mindnyájan az elasztikus jelzőre asszociálunk, és nem is  tévesen - mégis felmerül az emberben, vajon ezt eszik vagy isszák errefelé?

coline-hasle--unsplash.jpg

ELASZTIN

Az elasztin egy fehérje, amely aminosavakból áll. A bőr kötőszövetében mindössze 2-5 százalékában fordul elő, a kollagénnel együtt kb. 70 százalékban, amely mint a szó etimológiája is mutatja (az ógörögben elaszt = engedelmes, megmunkálható)

dsc_4712m.jpg

Az elasztin a véredények fő fehérje komponense, az erek, az ízületek, az ínszalagok és a tüdő elengedhetetlen alkotórésze és főleg ezekben a nagy rugalmassággal rendelkező szervekben, található meg és nem annyira a bőrben, ahol az elasztin tartalom alacsonyabb. A bőr elsősorban nagy szakítószilárdsággal rendelkező támasztó funkciót lát el. Az irhában a rugalmas rostok szorosan összefonódnak a kollagén rostokkal. Mechanikus deformációt követően a rugalmas rostok gondoskodnak arról, hogy a kollagén rostok visszakerüljenek eredeti állapotukba, az eredeti formába viszi vissza a feszített szerkezeteket.  Az elasztin termelése az életünk legelső szakaszában és a gyermekkorban történik. Az elasztin felezési ideje 70 év, kevésbé bőséges, mint a kollagén, sárga színű fehérje. Az elasztin elvesztése a bőrben csökkenti a bőr rugalmasságát és csökkenti a sebgyógyulási képességet. A bőrben kettős (vízszintes és függőleges, mint egy rács) hálózatot alkotva nemcsak a bőr rugalmasságáról, hanem annak tartásáról is gondoskodnak. A kor előrehaladtával az elasztin rostok megvastagszanak, vízmegkötő képességük csökken, a rácsos szerkezet pedig egyre merevebbé és törékenyebbé válik, így csökkentve a bőr rugalmasságát.

bully-3389567_1920.jpg

Az elasztin hőálló, és kémiailag különlegesen ellenálló fehérje. Bár nagyon nehezen oldható, mégis sikerült oldható elasztin-hidrolizátumokat előállítani, amelyek a kollagén tartalmú bórápoló készítmények jó kiegészítői. Javítják a bőr külső megjelenését, simaságát és puhaságát. Ahogy már a neve is mutatja, ez a fehérje a bőr elasztikusságáról  vagyis rugalmasságáról gondoskodik. Az elasztin rostok hosszuk sokszorosára nyújthatók és nyújtás után mégis visszanyerik a méretüket. Mivel azonban idővel ez a tulajdonság is gyengül, ezért serkenteni kell. A kollagén az elasztinnal és a hialuronsavval vegyítve olyan elegyet alkot, amely feszessé és rugalmassá varázsolja bőrt ésnemcsak biztosítja a szükséges anyagokat a bőrünknek, hanem még arra is ösztönzi, hogy ezeket továbbra is buzgón termelje. három hozzáadott összetevő együttes hatására speciális enzim keletkezik, amely segíti ezt a  folyamatot. 

dsc_5320im.jpg

Akkor van megfelelő mennyiségű elasztin a bőrödben, hogyha kézfejeden megcsippentett bőr azonnal visszapattan. Ha néhány másodpercre vagy percekre van szüksége ahhoz, hogy visszakússzon, akkor bizony jöhet az utánpótlás! Az elasztin mennyiségét több tényező is negatívan befolyásolhatja.

  1. joshua-hoehne-cfquuwymhie-unsplash.jpg
  2. A napfény hatására gyorsul az elasztin és kollagén lebomlása a bőrben, így a megfelelő fényvédelem nagyon fontos! Döntened kell, vagy szexi és barna, de hamar ráncos és esetleg napfoltos lesz a bőröd, vagy szexi és fiatal marad jóval tovább!
  3. gyors vagy jelentős fogyás
  4. dehidratáció
  5. pj-evans-4eig0tibxf8-unsplash.jpg
  6. alváshiány
  7. stressz
  8. dohányzásellen-carlson-hanse-bibfurgco54-unsplash.jpg
  9. és genetikai adottságok is befolyásolják a mennyiségét.

     

    Tápláló tulajdonságainak köszönhetően az elasztin alkalmazható az érett bőrre való krémek gyártásában. Ajánlott használni tonerekben, testápolókban és balzsamokban, mert a hidrolizátumai könnyen beépíthetők emulziókba és a víz alapú kozmetikumokba.

Amit tehetünk még a laza kötőszövet vagy petyhüdt bőr esetén, hogy minél tovább megőrizzük rugalmasságát és tartását:

-Sport: optimálisabb viszonylagosan nagy súlyokkal dolgoznod és 8-10 ismétlést végezned, egy perces                                pihenőkkel.

- Arctorna

jay-ruzesky-h13y8vy-unsplash.jpg

-Egészséges táplálkozás:megfelelő ásványi anyagok és vitaminok bevitele, kevés cukor, kevés szénhidrát

-Oxigénellátás serkentése: masszázs, hideg-meleg váltózuhany, szauna

logan-weaver-lfllhuogjdy-unsplash.jpg

- Antioxidánsok és C-vitamin

- Megfelelő folyadékbevitel

- Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás: korai fekvés és 8 óra alvás

pim-chu-dwzwo22f0ma-unsplash.jpg

És persze nem utolsósorban a megfelelő kozmetikumok használata.

Ha a te bőröd is az ellazulás és az öregedés első jeleit mutatja, vagy már annál is jobban ellustult, használd Magicherb  kizárólag növényi elasztin felhasználásával készült vegán, bio arckrémeit és testápolóit, valamint Anticellulit krémjét,amelyek szintén tartalmaznak többek között elasztint is.

dsc_5316im.jpg