Böjtölj velem!

Takarítás kívül-belül

Tisztulás, tisztítás

Várom a tavaszt. Epekedve, reménykedve, toporogva, türelmetlenül. Hozzon felszabadulást, hozzon változást, had lehessek könnyebb, hogy kiszabaduljak a fogságból. Mindenféle értelemben.

Vágyom a lakás öleléséből a szabadba, az éltető természetbe, a levegőre, a madarak és fák közé. Testileg és lelkileg is. Sokunkat megvisel a szürkeség, a hideg, a bezártság. A lakás egyhangúsága, még ha oly nagyon kedvünkre valóan alakítottuk is ki és szeretjük zugait.Vágyom az éltető nap sugarait érezni a bőrömön, és gyönyörködni a kipattanó rügyek életigenlő biztatásában.

anthony-tran-vxymirxr5ac-unsplash.jpg

És ez az az időszak, amikor azt érzem új élet kezdődik, új lehetőségek toporognak az ajtóban. És ehhez szükségem van arra, hogy helyet csináljak nekik. Helyet a lakásban, a térben, a fejemben, a lelkemben. A testemet fel kell készítenem a kalandokra. Erőre van szükségem, letenni az elmúlt időszak terheit, hogy szabadon szárnyalhassak, ahogy a burkukból kibújó pillangók a napfényben. Szép legyek, erős és bátor.

joshua-bachand-rc2lnytnseo-unsplash.jpg

A téli bekuckózás, a sorozatok nasikkal és rágcsákkal eltöltött ideje, a forró csokik hörpölése míg a könyveimet bújtam lámpafényben, a cudar idő miatti zárt térbe szorulás mind segítik az elnehezülést és a néha kompenzációból fakadó túlzott fogyasztás okozta többlet kilók, mérgek, zsírok lerakódását. Laktatóbban étkezünk, kevesebbet mozgunk, és a karantén és rossz idő okozta depressziós hajlamunkat édességgel csökkentjük, oldjuk.

engin-akyurt-8pm1e7758w0-unsplash.jpg

Általános takarításra van igényem. Kívül a környezetemben, és belül a testemben és a lelkemben. Ahogy kint, úgy bent. A környezetem hat rám. Így rendet kell tennem. Ha káosz és kosz uralkodik odakint egy idő után megmérgezi a gondolataim, összekuszálja a képzeletem, felhergel és nyugtalanít. Szóval körülnézek és elkezdek rendet tenni a lakásban, kipucolni a dolgokat, hogy ne akadjon el az energia és borzolja kuszára az idegeim. Ha rend és csillogó tisztaság uralja a teret körülöttem, akkor az kisimítja a tekervényes tekervényeim is. Elcsítulnak a szelek és viharok a fejemben. Áramlik a jó energia.

 buddha-1287228_1920.jpg

Tavaszi Nagytakarítás

-Könnyedebb anyagokra cserélem az ágyneműt, az ágytakarót, a díszpárnák huzatát.

-Ablakot pucolok, hogy a napfény akadálytalanul surranjon át rajta, és tisztán lássam az összes apró jelét a tavasz buggyanásának ha kitekintek rajta.

-Falvédők és függönyök is megszabadulnak a téli fűtéstől valahogy sokszoros mennyiségűre gyarapodott, keringő, kavargó por okozta nehéz kosztól

-Selejtezni kezdek. Kidobálok könyörtelenül mindent aminek már nem veszem hasznát. Elajándékozom a régi ruhákat, a megunt dísztárgyakat. Legyen szellős, könnyed a környezetem. A régi, letünt lejárt emlékektől  is megszabadulok. Előre tekintek az új tavasz hozta újdonságra.

b63a14c7c72f25ace8e6d3571350bbd2.jpg

Ahogy tisztul a miliő köröttem, kívánkozom kipucolni a testem is. 

Hogyan tisztítsam meg a testem tavaszra?

-Megtisztítom a testem kívül.

Az első védelmi vonalam, a legnagyobb méretű szervem, ami a külvilágtól elválaszt és összeköt, a bőröm.

A fűtés hatására kialakuló extrém meleg és száraz klímája a lakásnak már meglátszik a bőrömön. A napfény hiánya is. És talán a nasi is. TÉNYLEG sok sorozatot néztem.

A bőrömet is le kell takarítanom.

Fel kell frissítenem, élettel kell megtöltenem. Arclemosó, fertőtlenítő levendulavíz, bőrradír..testnek és arcnak jó barátja. Itt is a megújulás a lényeg. Elhagyni a régit, a fakót, az elöregedett, elhalt részemet, hogy előbújhasson a ragyogó, fényes, fiatal és új bőröm. Arcszérum, tápláljon.

dsc_4999l.jpg

Ahhoz, hogy tartósan és igazán szép legyen és egészséges, belülről is meg kell tisztulnom. A bőr rögtön megmutatja, ha nincs minden rendben a testben.

-Megtisztítom a testem belülről

Elhagyhatom a húst. Elhagyhatom a nehezen emészthető fehérjéket, az állati eredetű termékeket, amik szomorú és gyötrő gondolatokat okoznak bennem.

Elhagyhatom egy időre a gabonákat. Fogyaszthatok csak zöldséget és gyümölcsöt. 

Sőt, egy időre fogyaszthatok kizárólag leveket. Levesek, zöldség és gyümölcsleveket.

christina-rumpf-urxle1gz5pq-unsplash.jpg

Extrém tisztulás elérése érdekében akár maradhatok egyes-egyedül a víznél.

Egy nagyon rövid időre.

Mondjuk egy napra..talán.

De lehet inkább fél.

Letehetem az örömöt vagy csak teltséget okozó ételeket szép fokozatosan..Érezve, ahogy könnyebb és könnyebb a testem. Felszabadul a napi megterhelő feladat alól, hogy folyton, megállás nélkül zakatolnia kell, folyton emésztenie, feldolgoznia, továbbítania. Szinte éjjel-nappal. 

S ahogy a testem, úgy a gondolataim is kitisztulnak, szinte külön erőfeszítés nélkül. Ahogy bent, úgy kint. 

Böjt

Elengedés, önfegyelem, megtisztulás

'Definíciója szerint a böjt a mértékletesség erényének cselekedete: tágabb értelemben minden erkölcsi meggondolásból fakadó önmegtagadás, főként az érzéki élvezetektől való tartózkodás; szorosabb értelemben pedig az önfenntartási ösztön megfékezése az evésben és ivásban. Célja a lélek fölemelése a testi vágyak megfékezésével, s a bűnbánat kifejezése.

Az ószövetségi zsidóságban bevett szokás volt ez a tevékenység, Mózes a Tízparancsolat kézhez vétele előtt 40 napig böjtölt, Jézus Krisztus pedig szintén 40 napig böjtölt a sivatagban, mielőtt megkezdte volna tanítói szolgálatát. Az ún. nagyböjt, ami már a IV. század óta szokás, a keresztényeknél a húsvét előtti negyvenedik napon, hamvazószerdán veszi kezdetét.'

A böjt nekem egy figyelmeztetés, rászorít(om magam) , hogy végre odafigyeljek, hogyan bánok magammal. A testemmel. Mit viszek be, milyen anyagokat, mennyit? Minőségit, vagy hagyom elcsábulni magam az élvezeteknek? Mennyit pakolok a bendőmbe? Eleget vagy dugig tömöm?

És milyen gondolatokat engedek be? Irigységet, félelmet, haragot? Rosszindulatúskodom, gonoszkodok?

amel-majanovic-27kt3jvqzn4-unsplash.jpg
 

A test böjtje

Testi szinten megélem a szerveim szabadságra küldését, ahogy szusszanak és pihennek a monoton zakatolás alól felmentve. Könnyedebb vagyok. Erős vagyok. Erős, mert képes vagyok lemondani. Nem vagyok az étel rabja. Nem vagyok szenvedélyek rabja. Le tudok mondani a falásról, ki tudok lépni az örökös önjutalmazás önbecsapó köréből. Lemondok a szenvedélyes függésekről:csoki, édesség, kávé, alkohol, cigaretta..bármi amivel egész évben piszkítom, koszolom a bensőm. Én vagyok a testem ura. 

alexei-scutari-5zg64owxjg8-unsplash.jpg

Elengedhetem 

Fontos, hogy ne erőltessem, akkor jó, ha könnyen megy. Ha a saját elhatározásom a vállalás. Ameddig érzem a jótékony hatását, amíg a szárnyalást élem meg vele, s nem a magam ostorozó, büntető énem kerül fölém, hogy gyötörjön. A szabad elhatározás, a magasztos cél szem előtt tartása mindenképp fontos szempont.

Miért teszem?

Magamért. A testem és lelkem könnyítése érdekében. 

Érezheted, hogy csökken az energiád. Főképp az első pár napban.

Ez az időszak a pihenés és elmélyülés időszaka. Tedd meg, amit a tested kér tőled!

drew-coffman-dzit-ftyv4e-unsplash.jpg

Később aztán érezheted azt is, hogy sokkal energikusabb vagy, hogy megkönnyítetted a dolgát az emésztő rendszerednek. Felszabadult energiák keringenek zabolátlanul a testedben. Kiürültek a méreganyagok, megkönnyebbült a tested. Megszabadulhatsz kilóktól, bőrproblémáktól. És kezdete lehet egy szenvedélyes függőségtől való leszokásnak is.

Különböző terápiák segíthetnek még a tisztulásban:

-meditáció, vizualizáció  

-akupunktúra segíthet legyőzni a késztetést, az éhségérzet csökkentése, vagy szenvedélybetegségek iránti erős   vágyak leküzdésében

-szauna nem a finn, 90 fokon, de egy fényterápiás infraszauna például segíthet

-nyirokmasszázs, segít távozni a méreganyagoknak

-Bach-virágterápia: a virágokban lakozó energia segítségével a betegséget kiváltó pszichés állapotot rendezi.

-aromaterápia bizonyos olajok segítik az egyensúlyt visszanyerni, amellett vannak méregtelenítő, energizáló,   frissítő hatású, nyugtató olajok

-béltisztítás, hidro-kolon terápia ( beöntés)

-méregtelenítő, tisztító gyógyteák

-fürdősók

christin-hume-0mof-fe0w0a-unsplash.jpg

A böjt hatásai

Ha sikerül végigcsinálni egy 6-14 napos böjtöt és nem riadunk el már az elején az esetleges negatív hatásoktól, mint például:

-Fejfájás

-Alacsony vérnyomás, vércukorszint

-Adott betegségek tüneteinek erősödése

-Fáradékonyság

-Idegesség, ingerlékenység

-Alvászavar

-Koncentrációs készség gyengülése

-és persze a mardosó éhség

tehát, ha mindezt kibírtuk, legyőztük, akkor a következő csodás változást tapasztalhatjuk meg a böjt hatására:

-csökkent vérnyomás

-elmúlhatnak, csökkenhetnek a gyulladások a szervezetben

-ugyanúgy az ödémák

-a salakanyag és méreganyagok nagy része távozik a szervezetből

-lebontja a felesleges cukor és fehérje raktárakat

-helyreállítja a ph egyensúlyt

-leépíti az elöregedett sejteket

-kitisztul a bőr

-a vese, máj könnyebben dolgozik

-áthangolja a vegetatív idegrendszert

-tehermentesíti az anyagcsere rendszerünket

-fogyhatunk

stephen-leonardi-wplzrculha8-unsplash.jpg

A lélek böjtje

Mitől szabadítsam meg a lelkem a böjt alatt?

Mit halmozhattam föl ebben a karanténos, bezárt kuckózós fura időszakban a lelkemben, amitől jó lenne megszabadulni..

Félelem? Magány, elszigetelődés, harag, tehetetlenség, mérgező, béklyóba záró gondolatok, irigység, zavarodottság, aggódás, stressz?

A böjt szertartás. És mint minden szertartásra, erre is rá kell készülni. Elsőre egyáltalán nem könnyű feladat, úgyhogy ráhangolódás nélkül nagyobb az esélye, hogy nem sikerül végigcsinálni, és feladni valamit csak mert nem vettük komolyan, könnyen kikerülhető csapda. Lélekben és testben is fel kell készülni az elkövetkező időszakra és folyamatosan kell beleengednünk magunkat az elvonásokba. Fel kell építenünk az elhagyás menetét.

El kell fogadnunk, hogy ez egy befele forduló, elcsendesülő időszak. Segítséggel könnyebb.

ashley-batz-betmvwgycly-unsplash.jpg

Legyen az zene, könnyed, örömöt adó, nem megterhelő mozgás, a különböző terápiák, séták a napfényben, kertészkedés. Olyan feladatok és cselekvések, amelyek lekötnek és boldogságot okoznak. Amiben derűt, elégedettséget és sikerélményt találunk. Mindamellett , hogy maga a böjt is egy sikerélmény, minden nappal, minden órával és perccel amivel képesek vagyunk nyújtani, nyerünk. Erőt, magabiztosságot, energiát és egészséget.

Személy szerint nagyon nehezen és rosszul viselem az éhséget. Bizonyos esetekben szélsőséges megnyilvánulásokra késztet. Úgyhogy megerősítő és támogató módszerek használata nélkül, megfelelő felkészülés elhagyásával teljességgel elképzelhetetlen, hogy egy napnál tovább bírjam idegösszeomlás nélkül. A környezetemről nem is beszélve.

charles-deluvio-d44hik-qsvi-unsplash.jpg

Minden szempontból könnyebb társaságban, valakivel közösséget vállalva böjtölni, ahol megbeszélhetjük akár a tapasztalatokat, ki hanyadik ordítva-sírós kiborulásánál tart, akár támogatást nyújtva egymásnak.egy háztartásban plusz feladatot jelent megtartani a böjtöt, ha a többiek nem vesznek részt benne. Vagyis inkább azt mondanám, ha magamból indulok ki, hogy ez már-már szuperhősi akaraterőt igényel.

joey-nicotra-0ei_4r2r0qg-unsplash.jpg

Egy ilyen böjt mindenképpen nagyobb szervezést és rákészülést igényel, de az eredmények magukért beszélnek és akaraterőből megerősödve, büszkén, fiatalabban és egészségesebben nézhetünk a tavasz elé.